Waterstof speelt een steeds grotere rol in de transitie naar duurzame mobiliteit. Tijdens de ‘Showcase Day: Hydrogen Mobility’ in München presenteerde Opel de nieuwe Vivaro HYDROGEN, een lichte bedrijfswagen die emissievrije brandstofceltechnologie combineert met modern design en geavanceerde rijhulpsystemen.
Prijsverlaging en subsidiemogelijkheden
De Vivaro HYDROGEN bouwt voort op zijn voorganger maar is nu aantrekkelijker geprijsd. De vernieuwde Opel Vivaro Hydrogen is nu verkrijgbaar vanaf €71.500. Bedrijven kunnen bovendien aanspraak maken op de SWIM-subsidie, die tot 80% van de meerprijs ten opzichte van een vergelijkbare dieselvariant dekt. Dit kan resulteren in een subsidiebedrag tot €35.750 per voertuig. Om in aanmerking te komen, moeten bedrijven deelnemen aan een samenwerkingsverband dat minimaal 30% van de capaciteit van een waterstofstation benut. Subsidieaanvragen kunnen worden ingediend van 1 april tot en met 7 mei 2025.
Specificaties en prestaties
Met de introductie van de nieuwste Vivaro-generatie is deze bedrijfswagen nu ook als waterstofmodel beschikbaar. De combinatie van brandstofcel en oplaadbare accu biedt een actieradius van meer dan 400 km (WLTP), met minimale impact van lage temperaturen. Tanken duurt slechts enkele minuten, en dankzij het slimme ontwerp blijft de laadruimte tot 6,1 m³ met een laadvermogen van ruim 1.000 kg.
Voor bedrijven zonder laadfaciliteiten biedt de Vivaro HYDROGEN een efficiënte oplossing. “Ons waterstofaanbod is ideaal voor servicemedewerkers en bedrijven die afhankelijk blijven van traditionele tankstations,” zegt Thiesen.
De toekomst van waterstofinfrastructuur
De prijsdaling van de Vivaro HYDROGEN is mogelijk dankzij productie in Stellantis-fabrieken. Voor de toekomst van waterstofmobiliteit is echter ook een goed netwerk van waterstoftankstations cruciaal. De EU-regeling ‘Alternative Fuels Infrastucture Regulation’ (AFIR) vereist waterstoftankstations elke 200 km langs snelwegen, met een verwachtte groei van 150 naar minstens 500 stations in 2030.
Tijdens het symposium in München benadrukte staatssecretaris Tobias Gotthardt het internationale belang van waterstoftechnologie: "Met waterstof stimuleren we de energietransitie zonder de industrie in gevaar te brengen. We zien duidelijke voordelen voor waterstof, vooral in vracht- en personenvervoer."
Opel en Stellantis ondersteunen deze visie door als eerste autofabrikant lichte bedrijfswagens met brandstofceltechnologie op de markt te brengen.